Wat is orthomoleculaire therapie?

Orthomoleculaire therapie is een behandelmethode waarbij we het lichaam voorzien van de juiste moleculen in de vorm van vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren en vetzuren. Aangevuld met leefstijladviezen, de juiste beweging en voldoende rust. Zo worden verstoringen gecorrigeerd, wordt de eigen geneeskracht gestimuleerd en kan het lichaam herstellen en gezond blijven.

Alle weefsels en organen in het lichaam bestaan uit cellen. Cellen vervullen diverse taken zodat onze organen en weefsels goed kunnen functioneren. Ze zijn hiervoor afhankelijk van de aanvoer van voldoende voedingsstoffen. Hoeveel voldoende is, is voor iedereen verschillend.

‘Gewoon gezond eten’ is vaak niet afdoende. De vitaminen en mineralen in groenten en fruit zijn in de afgelopen decennia sterk afgenomen. Daarnaast krijgen we via de lucht, het water of onze voeding steeds meer stoffen binnen waarmee ons lichaam zich geen raad weet, zoals bewerkte voeding met additieven, pesticiden, chemicaliën, hormonen, medicijnen, kleurstoffen, conserveringsmiddelen et cetera. Ook cafeïne, nicotine, alcohol, suiker, verkeerde vetten en straling vormen een belasting voor ons lichaam.

Tot slot slokken een hoge mate van stress, het altijd maar ‘aan’ staan, te weinig slaap en een hoge sportbelasting veel van onze goede voedingsstoffen op, waardoor er minder voorraad beschikbaar is voor essentiële vitale processen in ons lichaam.

Als door te weinig toevoer en een te hoge belasting onze cellen niet meer voldoende werken, dan kunnen we klachten ontwikkelen. Wat het lichaam op jonge leeftijd soms nog kan opvangen, lukt naarmate de jaren vorderen niet meer. We kunnen dan gezondheidsklachten krijgen of (chronisch) ziek worden.

In de orthomoleculaire geneeskunde zoeken we naar de kern van klachten. Welke systemen in het lichaam functioneren niet goed en wat zijn optimale concentraties voedingsstoffen om het lichaam bij deze klachten te ondersteunen? Dit onderzoeken we op basis van een gedegen anamnese en zo nodig aanvullend bloed-, urine- of ontlastingonderzoek.

Orthomoleculaire suppletie bestaat uit natuurlijke stoffen die het lichaam herkent als eigen. Reguliere medicijnen zijn synthetisch en hebben een structuur die het lichaam niet herkent en als vreemd of toxisch beschouwt. Ze moeten dan ook worden ontgift via de lever. Ook hebben ze vaak bijwerkingen en kunnen ze bepaalde essentiële processen in het lichaam verstoren.

Bij suppletie is het van belang dat producten kwalitatief goed zijn, dat ze biologisch goed opneembaar zijn voor het lichaam, dat de concentraties effectief zijn (en soms dus hoger gedoseerd dan de ADH) en dat de werking goed gemonitord worden door de therapeut.

Orthomoleculaire therapie helpt ons gezond te blijven (preventie) of onze gezondheid te herwinnen (herstel).

 

Definitie

Ortho (= juiste) moleculaire (= moleculen) therapie is gebaseerd op het herstellen en stimuleren van de eigen geneeskracht van het lichaam door het lichaam te voorzien van de juiste vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren en vetzuren.

In 1,5 minuut

In deze korte film van de beroepsvereniging MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde) wordt in 1,5 minuut uitgelegd wat orthomoleculaire geneeskunde is.