Fytonutriënten bij auto-immuunziekten

Fytonutriënten bij auto-immuunziekten | Voedingsgeneeskunde

De precieze oorzaak van auto-immuunziekten is nog niet volledig opgehelderd. Wel is bekend dat er een genetische gevoeligheid bestaat voor verschillende auto-immuunziekten. Het major histocompatibility complex (MHC) speelt hierin een rol, een groep genen die coderen voor eiwitten op het oppervlak van cellen die het immuunsysteem helpen om vreemde stoffen te herkennen.

Ook kunnen omgevingsfactoren en microbiële infecties bijdragen aan het ontstaan van auto-immuunziekten. Microben kunnen bijvoorbeeld autoreactieve T-cellen activeren. Pathogene T-cellen reageren op verschillende lichaamseigen antigenen.

Ondanks de beschikbaarheid van anti-inflammatoire en immuunmodulerende medicijnen vormen de soms ernstige bijwerkingen en hoge kosten die gepaard gaan met hun langdurig gebruik, obstakels in het effectief controleren van het ziekteproces. In dit artikel voor het vakblad Voedingsgeneeskunde beschrijf ik therapeutische toepassingen van drie goed gedocumenteerde en bestudeerde fytonutriënten, namelijk resveratrol, curcumine en boswellzuur, op overwegend T-cel-gemedieerde ziekten, zoals reumatoïde artritis, multiple sclerose, type 1-diabetes, colitis ulcerosa en psoriasis.

Ilse van Bladel

Copywriter health | Integrative & business coach

Contact

Ilse van Bladel | Capuchin

Nina Simonestraat 114

6541 EC Nijmegen

Tel: 06 288 26 300

E-mail: ilsevanbladel@me.com

KvK-nummer 34269014
Btw-id NL001734841B12

Nieuwsbrief

Meld je aan voor updates.

© Ilse van Bladel | 2025