Orthomoleculaire therapie

Wat voedt jou en wat kost jou energie?
Ben jij je bewust van het effect van wat jij eet en drinkt op jouw lichaam en gezondheid? Kamp je met (chronische) gezondheidsklachten waarmee je je geen raad weet? Heb je last van vermoeidheid, een burn-out of ervaar je overmatige stress? Zit je niet lekker in je vel, of vind je onvoldoende uitdaging in je leven?

Een optimale lichamelijke en geestelijke gezondheid
Vanuit de orthomoleculaire epigenetische geneeskunde zijn er veel mogelijkheden om lichamelijke en geestelijke klachten aan te pakken. Hierbij kijken we naar specifieke aspecten in jouw leven die jou kunnen helpen bij je gezondheid en vitaliteit. De aanpak is voor iedereen anders, afgestemd op jouw unieke situatie en bestaat uit voedings, suppletie-, leefstijl- en beweegadvies. Ook vraagt het soms om het aanpakken van mentale en emotionele thema’s.

Verstoorde lichaamsprocessen identificeren
Orthomoleculaire geneeskunde zoomt in op verstoorde lichaamsprocessen die ten grondslag liggen aan klachten. Er zijn veel factoren die bepalen of we gezond blijven of ziek worden. Het functioneren van ons lichaam hangt samen met de individuele biochemie, genafwijkingen, de vitamine-, mineralen-, aminozuren- en vetzurenstatus, stressfactoren, beweging en rust, kwaliteit van onze slaap, stapeling van zware metalen en lichaamsvreemde stoffen, belasting door toxines in pesticiden, schoonmaakmiddelen en cosmetica, gebruik van medicatie, ontstekingsbevorderende voeding…. et cetera. Deze lijst is helaas nog niet volledig. De schadelijke invloeden bouwen in de loop van de jaren op en beginnen al bij de gezondheid van je ouders die op hun beurt weer zaken aan je doorgeven.

Individueel behandelplan
Gelukkig kunnen we ook veel doen. We voeden ons letterlijk en figuurlijk de hele dag met allerlei zaken, zoals eten, drinken, onze gedachtes, emoties, ervaringen, de manier waarop we bewegen en stress ervaren, met onze relaties en werk. Samen onderzoeken we als het ware de film van jouw leven om tot een beter begrip te komen van jouw huidige situatie. Wat zijn hierin de grootste verstoorders en welk effect hebben deze op jouw lichaam? Om tot een goede diagnose en behandelaanpak te komen, kan het nodig zijn om aanvullend onderzoek te doen, zoals bloed-, urine-, ontlasting-, speekseltesten, bloedglucose- en bloeddrukmetingen, hrv-diagnostiek (hartritmevariabiliteit). Hiervoor werken we samen met diverse laboratoria.

Dit resulteert in een individueel behandelplan dat bestaat uit voor jou passende voeding, suppletie, beweging en leefstijladvies. Voor een gedegen behandeltraject kun je, afhankelijk van de klachten, uitgaan van zo’n drie tot vijf sessies gedurende een aantal maanden tijd.