Ilse van Bladel

Hoe kies je de juiste suppletie?

in Suppletie

Het aanbod aan zinvolle en minder zinvolle voedingssupplementen is enorm tegenwoordig. Hoe maak je in dat aanbod nou de juiste keuze? Ik zet een aantal handige criteria voor je op een rij.

1.De hoeveelheid werkzame stof

Indien je suppletie koopt, let dan op de hoeveelheid werkzame stof. In Nederland kennen we de ADH ofwel de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Deze ADH wordt bepaald door de Gezondheidsraad en is een gemiddelde hoeveelheid (voor vitaminen en mineralen) die dagelijks voor iedereen voldoende zou moeten zijn. Suppletie kan allerlei doseringen bevatten, van onder de ADH tot ver boven de ADH. Op het etiket dient het percentage van de ADH te worden vermeld. Zo bevatten kwalitatief goede multi’s soms wel meer dan 1000% van de ADH voor bijvoorbeeld de B-vitamines. Je lichaam gebruikt hiervan wat het nodig heeft, en het restant plas je uit. Voor elke stof van een product bestaat een veilige bovengrens.

Of het innemen van de ADH (via voeding en/of suppletie) voor jou voldoende is, hangt echter af van de werking van jouw lichaam en alle interne en externe factoren die daarop van invloed zijn. Heb je bijvoorbeeld een groot B12 tekort, dan gaat een supplement met een ADH B12 je op korte termijn niet helpen. Afhankelijk van je doel kies je dus het beste een supplement dat voldoende werkzame stof bevat.

Het is overigens niet zo dat een hoge dosering altijd beter is. Ook hier geldt dat de werking van je lichaam bepalend is. Heb je bijvoorbeeld een zware burn-out of heeft je lever door ziekte veel toxines om te zetten, dan kan een hoge dosering suppletie wel degelijk ook schadelijk voor je zijn. Kies dus met gezond verstand of roep advies in van een expert.

2. De service vanuit de producent

Kwalitatief goede producten kenmerken zich door een goede service vanuit de producent. Heb je bijvoorbeeld vragen over het gebruik van een product van een bepaalde producent, dan zou je die moeten kunnen stellen. Het loont dus de moeite om bij een product naar keuze de website van de producent te raadplegen om na te lezen of en zo ja hoe er advies wordt gegeven over het gebruik van het supplement. Worden er FAQ’s weergegeven op de website? Kun je bijvoorbeeld per e-mail of telefoon je vragen op maat stellen? Gebruik je naast suppletie ook medicijnen? Sommige producenten bieden zelfs aan om interacties tussen je medicatie en hun suppletie te controleren.

3. Een hoge biologische beschikbaarheid en lichaamseigen stoffen

Naast de hoeveelheid werkzame stof is het tevens belangrijk om producten te kiezen die werken met werkzame stoffen die het lichaam herkent en zo goed mogelijk kan opnemen. Van sommige stoffen bestaan veel variaties, vaak elk met een eigen werking en opneembaarheid. Van B12 kennen we bijvoorbeeld methylcobalamine, hydroxycobalamine, S-adenosylcobalamine en cyanocobalamine. Zo bevatten goedkope supplementen vaak cyanocobalamine. Deze vorm is synthetisch, niet lichaamseigen en moet in het lichaam worden omgezet naar een vorm die het lichaam kan gebruiken. Dat gebeurt echter niet in elk lichaam, waardoor deze supplementen vaak weinig effectief zijn.

Methylcobalamine en adenosylcobalamine zijn natuurlijke vormen, kennen elk een eigen werking en zijn al biologisch actief. Er hoeft dus geen omzetting meer plaats te vinden. B12-tabletten die geslikt moeten worden, kennen tot slot een minder goede opneembaarheid dan bijvoorbeeld smelttabletten. Niet iedereen neemt B12 via de maag namelijk even goed op. Goedkope B12-suppletie kopen, gaat je vermoedelijk dan ook niet de juiste vorm bieden en is zonde van je geld.

4. Let op de dagdoseringen in relatie tot de prijs

Indien je suppletie gaat vergelijken, vergelijk dan de hoeveelheid werkzame stof per tablet of capsule en de prijs die je ervoor betaalt. Zo kan een betaalbare magnesium in een goed opneembare variant waarvan je per dagdosering vier tabletten nodig hebt, uiteindelijk toch duurder zijn dan een duurder potje van dezelfde magnesiumvariant met eenzelfde dosering per twee tabletten of capsules. Simpelweg omdat er meer werkzame stof per capsule in zit. Met het duurdere potje doe je dan aanzienlijk langer, waardoor je uiteindelijk toch goedkoper uit bent.

5. Enkelvoudig, meervoudig of multi?

Werkzame stoffen worden soms enkelvoudig als supplement verkocht, maar vaak worden stoffen met elkaar gecombineerd omdat de werking van de stoffen elkaar versterkt. Zo werkt B12 bijvoorbeeld goed samen met folaat en B6 en komt deze combinatie vaak voor in één supplement. Veel producenten bieden tevens combinatieproducten aan die bijdragen aan bepaalde klachtenbeelden, bijvoorbeeld voor een goede weerstand, een goede hersenfunctie of bij hormonale klachten.

Tot slot kennen we allemaal de multivitamines. Ook onder de multi’s bestaat veel verschil in kwaliteit, in gebruik van synthetische of natuurlijke stoffen, in gebruik van al dan niet actieve varianten van stoffen en in werkzame doseringen. Vaak geldt ook hier, goedkoop is duurkoop. Wil je echt een verschil maken voor je lichaam, dan loont de investering in een kwalitatief goede multi.

Helaas mag een producent maar weinig informatie geven online over de werking van supplementen. Gezondheid- en medische claims zijn aan strenge regels gebonden. Een goede producent kan je echter wel gedegen advies geven over zijn producten.

Kortom, laat je bij de aankoop van suppletie goed voorlichten. Laat je informeren in een winkel met kwalitatief goede suppletie. Of vraag advies aan een orthomoleculair therapeut. Goedkoop is regelmatig weggegooid geld.

Let op, suppletie vormt geen vervanging voor goede en gevarieerde voeding. Deze adviezen zijn puur bedoeld ter informatie. Suppletie-advies nodig? Neem dan contact met me op.